Tidig Kastrering

Det väcker alltid en hel del frågor, när jag lägger ut om att jag kastrerar ”mina” hittekatter tidigt.
Med tidigt, så avses från 12veckor upp till ca 6månader.
Gör man det efter 6månader, kommer aldrig några följdfrågor.

Jag lägger ut en länk, som jag tycker är bra här, så kan ni läsa och gärna dela med er till folk som frågar.
Alla får ha sin egen åsikt om detta, men det kan vara bra att läsa de info som finns.
Det finns garanterat mer att läsa, men jag väljer att lägga ut denna.
http://katter.ifokus.se/articles/4d714562b9cb46222d059b47-tidig-kastrering

VARFÖR gör JAG detta ?
Jo, jag vill inte att de katter jag lämnar ifrån mig, ska ha ens en promilles chans att kunna föröka sig.
Det känns jättedumt att först rädda de små liven, för att sedan lämna dom ifrån sig och det kan finnas en chans att dom kommer att få kattungar.
Då känns arbetet ogjort.
Hur mycket man än försöker försäkra sig om bra hem, så finns inga garantier och då gör jag det jag bevisligen kan göra.
Och ja, jag kastrerar även honkattungar, men hos en annan veterinär.

Alla tre småttingarna mår bra, efter fredagens ingrepp.

– Jepp, vi mår utmärkt vi.

– VI tycker det ”PlastMatte” gör är bra vi.
– Nu är vi klara för avfärd.
– Jag ligger här och softar lite, under tiden jag väntar.

– Plus att jag ”hjälper” PlastMatte, att surfa. 🙂

Joker och Tiger sover i en härlig hög.
Lite skär det i Mattes hjärta, att Jokers kompisar kommer att flytta. 🙁
MEN, nya missar kommer.
Tyvärr 🙁

21 reaktion på “Tidig Kastrering

 1. När S skulle kastreras (han är 9 nu) ringde jag veterinären när han var c:a 6 mån. DÅ ansågs det tidigt av vissa, men vet. sa’ bara att ”Siames? De kan jag ta från 4 mån!” Petrus gick okastrerad till 1 år för uppf ville görna haft honom som pappa. Så passade det aldrig in med hona och jag såg hur olycklig han ibland var så då ”togs” han också.
  Idag skulle jag gärna kastrera tidigt. Om inte annat så efter att ha haft en hel del diskussioner med en vet. om hunden A och hans humörproblem o ev kastrering (Ska göras betydligt tidigare på hund än vad jag kunde med min omplacerade, om man ska vara säker på resultat.)
  Och fler ”vilda” och oänskade kattungar behövs sannerligen inte! Bra gjort!

 2. Oj… var inte så allvarligt menat med min fråga Inkan. Jag bara undrade för min vettis ville inte kastrera vare sig Simba före 6 mån och inte Nea före ett års ålder (vilket jag tyckte var i senaste laget). Menade absolut inte att ifrågasätta dig.

  Kram.

 3. Jag hade själv gärna kastrerat både Simba och Nea tidigare om inte Vettisen varit emot det. Det var kämpiga månader med Nea, hon löpte varannan vecka sista tiden. 🙁

 4. Båda de två kliniker jag har kontakt med på min sida av staden, är OK med ”tidig” kastrering. Men så bor vi också i en kommun som alltid varit hårt drabbad av lika hårt drabbade sommarkatter. Och bara som förklaring till min tidigare fråga om kastrering hemma, jag VET att honkatter är ett ingrepp med öppen kirurgi. Eftersom jag blandat bort korten och trodde att Tiger är en tjej, blev jag konfunderad. Men naturligtvis var han en kille.
  Fast lite kul hade det varit att se Inkan i munskydd och grön rock och suturtråd i högsta hugg……….

  • *garvar* Eller hur ?! 🙂 Jag har ju undersköterskeutbildning, så helt borta är det juh inte.
   Du blandade nog iof inte ihop det heller, därför att Tiger VAR en flicka först coh gjorde sen ett snabbt könsbyte.
   Hon/han hette ju Sigrid först. 🙂

 5. Jag fick ju ha mina kulisar kvar tills jag var omkring 16 månader för att det ju liksom var meningen att jag skulle bli pappa , men husses tålamod tröt innan vi hittade en snygg tjej till mig 🙂 Ja , ja mattes tålamod också 😀
  Förstår att du låter kastrera jourkatterna så tidigt för som du skriver så finns det ju inga garantier för att dom nya ägarna verkligen kastrerar dom och fler oönskade katter behövs ju knappast !

 6. Vi ska nog försöka fixa våra nya så snart som möjligt, de är ju på god väg mot vuxenlivet och när man tar en hane och hona som ska umgås så vill man ju inte ha ngn olycka om du förstår 😉

 7. Konstigt Inkan att folk fortfarande har så gammaldax åsikter om kastrering hemma i Sverige, både vetrinärer och andra? Min vet här tar pojkarna vid 5 månader och flickorna vid 6 så han är väl rätt påläst då, många här nere tycker fortfarande att honorna ska ha en kull ungar innan kastrering, eller helst inte alls då det är synd om djuren att de inte få leva sina liv med sina naturliga drifter! Jag har tagit alla mina nästan på dagen när de har åldern inne och jag ångrar mig inte alls, tycker det är bättre att de inte hinner bli fertila innan…….kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *